bu-log | biraz ciddiyet kerpiç

bir yapı malzemesinin hikayesi

8/26/2024

bir yapı malzemesi olarak "kerpiç"

kerpiç (TDK 1. isim) duvar örmekte kullanılmak için kalıplara dökülüp güneşte kurutulmuş saman ve balçık karışımı ilkel tuğla.

instagramda bir mühendis arkadaşımızın sayfasında paylaşımda gördüm kerpiç malzeme üretiyorlar.

yorumlarda insanların kafası karışık,

o kerpiç değil gel bide bizim orayı gör, kerpiçe kireç mi katılır, kerpiçe alçımı katılır, o topraktan kerpiç mi olur vb.
herkes kendi düşüncelerini kesin ve doğru kabul ediyor, başka düşüncelerin yanlış olduğunu savunuyor.

neyse merhaba hoşgeldin. seni konu hakkında bilgilendirmek istedim güzel takipçim.

gel şimdi konuya başlamadan güzelce uzan gözlerini kapat ve hayal etmeye başla.

ananenin köy evindesin, üzerinde dolabı olan kahve rengi, yeşil tonlarında çiçek ve kareli desenler bulunan kumaş kaplı yatmak ve depolamak amaçlı kullanılan sedirden bozma o kanepenin üzerinde yatıyorsun. dışarıda nemsiz kuru ve sıcak bir hava var. ama evin içerisi öylemi. dağlardan gelen çiçek ve meyve kokusu taşıyan rüzgarı hissediyorsun sırtında çünkü köy evinin kapısı kapanmaz. hissettiğin o ferahlık ve serinlik hissiyle üzerine aldığın 250 ton ağırlığında yün yorgan ile o kadar iyi hissettiriyor ki sana. ayakların ve gövden yorganın dışında serin, yorgan ile temas eden her yerin sıcak . akşam közlenmiş patates için kuzineli sobanızı yaktığınızda çok kısa sürede evin sımsıcak olduğunu o Sivas soğuğunun kapatılan kapıların ardında kaldığına çoğu kez şahit olmuşsundur. istanbuldaki xps mantolamalı eviniz bile bu kadar hızlı ısınmaz, kaloriferi kapattığınızda da bu kadar uzun süre sıcak kalmazdı.

eveeeet ananenin evi süper güçleri olan bir ev ! çünkü kerpiç bir ev. topraktan ev mi olur dediğini duyar gibiyim elitist tripkolik bengisu. o iş öyle değil!

şimdi güzel arkadaşım birazda malzeme bilimi konuşalım. kompozit malzemeler 1’den fazla malzemenin bir araya gelmesiyle oluşan malzemelerdir. bu tür malzemelerin ortak amacı bir malzemenin zayıf özelliğini diğer bir malzemenin iyi özellikleriyle daha iyi düzeye getirmektir. örnek olarak beton kompozit bir malzemedir, betonarme kompozit bir malzemedir.

kerpiçte kompozit bir yapı malzemesidir. hemde bu malzemenin süper güçleri var ısı ve ses yalıtımı , sürdürülebilirlik gibi .

kerpiç ile ilgili sorulardan en büyük olanı bunun yapılarda kullanılıp kullanılmayacağından ziyade içerik ve üretim metodolojisi olduğunu görüyorum.

kısaca bu konuyuda şöyle cevaplayacağım. endüstri ürünlerinin kullanılmadığı yer ve zamanlarda imal edilen yapı stoğunda yerel yapısal ürünler kullanılır. örnek olarak karadeniz bölgesinde ahşap yapı ağırlıktadır. güneydoğu ve doğu bölgelerimizde ise taş yapıların ağırlıkta olduğu görülür. yapı metodolojisi ve kullanılan yapı malzemeleri yöre ve zamana göre değişiklik gösterebilir.

cevabın bilimsellikten uzak özeti ; adam ne varsa onu kullanmış dostum.bu senin memleketinde öyle yapılmıyor diye doğru olmadığı manasına gelmiyor.

izlediğim video altında bazı arkadaşlar kerpiçin içerisine kireç ve alçı katılmaz sudan etkilenir şişer vs gibi.

şimdi uzandığın yerden kalk dostum. iyice aç kulağını dinle. kerpiçin içerisine alçı katılabilir. kerpiçin içerisine kireç katılabilir. kerpiçin içerisine kaya tuzu katılabilir. kerpiçin içerisine saman vb. bitki lifleri katılabilir.

yukarıda bahsettiğim kompozit malzeme kartımı kullanmayı bekliyordum. şimdi mavi gözlü beyaz ejderi çağırıyorum ( yugi- oh izleyen oldların gözü yaşlı). konuyu buraya çekmeyi planlıyordum çokta iyi güzel oldu. kerpiç kompozittir arkadaşım dolayısıyla bulunduğu koşulların üstesinden gelmek adına içerisine bahsettiğimden farklı şeylerde katılabilir. eskiden alçımı vardır diyorsan alçı en eski yapı malzemelerinden biridir. basit alçı üretimide oldukça kolaydır tek bir malzeme gerekir “alçı taşı” ( jips) basit harman ocaklarında ısıtılarak elde edilebilir.

alçı katılır mı diyorsan; evet katılır basınç dayanımını artırırken kerpiç için kullanılan toprağın kuruma süresini kısaltır. rötre etkilerini azaltmaya yardımcı olur.

kireç katılır mı diyorsan ; kireci sönmüş ve sönmemiş kireç olarak karışıma katabilirsin. kireç karışımın su emmesini düşürür. durabilitesini artırı.

saman, bitki lifi vb. katılır mı diyorsan; bitkisel lifler kuruma süresinde hızlıca su kaybeden toprak matrisinin oluşan bu su kaybından dolayı çatlamasını engeller ve oluşan çatlakların ilerlemesini engeller. tahmin edeceğin üzere sertleşmiş malzemede oluşan çatlaklar basınç dayanımını düşürür. bu etkinin yanında en önemlisi bu lifler eğilme dayanımını artırır.

tuz katılır mı diyorsan; toprak içerisindeki ortamı nötralize ederek içerisinde yaşayan mikroorganizmaların zararlı etkilerini azaltmak için karışıma eklenir.

gelelim süper güçler kısmına. kerpiç içerisinde bulunan toprak ve kil sayesinde doğal biri ısı yalıtım özelliği olan yapı malzemesidir. iç sıcaklığı diğer yapı malzemelerinden fazladır. ısı iletim kat sayısı diğer malzemelerden daha düşüktür. üretimi sırasında diğer yapı malzemelerine kıyasla kimyasal süreçler daha düşüktür. lokalize edilebilir. ihiyaca göre farklı malzemeler ile geliştirilebilir. üretimi karmaşıklıktan uzak, basit ve hızlıdır. geri dönüştürülebilir bir malzemedir.

şimdi sen ne biliyosun diye konuşacak arkadaşlar konunun üstadı olan merhum sayın Prof. Dr. Ruhi KAFESÇİOĞLU hocamızın çalışmalarına “ALKER” yazıp google da aratarak ulaşabilirsiniz.

rev01_selamlar_fatihB_26082024.dwg